Detektorrally på Byrhøj

Vendsyssel historiske museum og Klokkerholm arrangerer detektorrally på Byrhøj den 3.9.

Og hvad er Byrhøj? En del af bopladsen Stentinget, som ligger på en højderyg lige i udkanten af Klokkeholm. Fra pladsen og gravhøjen Byrhøj er der en fantastisk udsigt mod syd og vest. Områ-dets overhoved har her haft et godt overblik over Vendsyssel – stedet er dateret fra 100 – 1000 e. kr. som en stor handelsplads. Området blev delvist udgravet i 1990 og her blev der gjort betydelig fund. Disse fund består hovedsageligt af smykker, vægtlodder og smykker, som i dag kan ses på Nationalmuseet. Der er tale om en stor handelsplads, og flere arkæologer mener, at her kan der gøres endnu flere fund. Nu skal pladsen gennemtrevles af en flok detektorfolk, og i spidsen står Vendsyssel historiske museum og arkæolog Morten Larsen
Lørdag den 5.9 skal bopladsen Stentinget og Byrhøj ved Klokkerholm gennemsøges ved hjælp af et korps af inviterede detektorfolk. Hele arrangementet er sat i stand i at samarbejde mellem Vend-syssel historiske museum og ”Natur og historie” under byen i landskabet i Klokkerholm. Dagen igennem er det muligt for alle interesserede at komme på Byrhøj og følge detektorfolkets arbejde på pladsen. Arealet omkring Byrhøj bliver opmålt og skal gennemsøges, hvorefter alle fund bliver registreret.
Dette detektorrally er en gentagelse af undersøgelsen for et år siden. Det er blot andre felter, der skal afsøges. Dette er måden, hvorpå man kan registrere hyppigheden af fundene og med en op-måling af, hvor de nøjagtigt er fundet. Udvalget håber, at kunne gennemføre endnu et detektorrally næste år.
”Natur og historie” står for den praktiske del, dog med hjælp. Fredag den 2.9 er Klokkerholm sko-les 5. og 6. kl. sat i spidsen for opmålingen af de mange felter. Samtidig kan eleverne blive klogere på vores historie og arkæologers arbejde. Eleverne har arbejdet med Byrhøj inden arrangementet og er velkomne til også at komme og hjælpe om lørdagen. Invitationen gælder også de forældre, som kunne være interesserede i at deltage.
Udvalget arbejder desuden med at få etableret en parkeringsplads og en sti til Byrhøj i efteråret, så det bliver nemmere at besøge dette historisk interessante sted. Desuden bliver der lavet info-tavler og et område med borde/bænke i ”gryden” i Byrhøj.  Der er mange planer, som skal gøre området mere tilgængeligt for publikum.
Lørdag den 3.9 er det muligt for alle interesserede at komme på Byrhøj og følge museets arbejde.