Byrhøj

Tour de Byrhøj

 

På de kommende sider har du mulighed for at komme på en tidsrejse helt tilbage til oldtiden.

Lidt uden for Klokkerholm ligger der et område, der hedder Stentinget. Her er der nu opdyrkede marker og landbrug. Hist og her brydes landskabet af en eller flere gravhøje. Det minder os om, at der lige her har været en anden virkelighed.

Engang lå her en landsby med dygtige håndværkere. Fundene vidner om, at der er lavet flot håndværk her, men også at beboerne rejste ud og handlede. Der er f.eks fund fra Frankerriget, Alperne og romerriget. Her har i vikingetiden boet en ikke ubetydelig stormand.

Under udgravningerne (Vendsyssel historiske museum) i 1989-92 blev der gjort betydelige fund, som ikke var set før. Herefter blev området omfattet af en fredning omkring år 2000. Denne fredning blev ved hjælp af lokale borgere under foreningen ”Klokkerholm, Byen i landskabet” effektueret i 2018.

Nu kan du parkere bilen på P pladsen og gå den lille tur op til Byrhøj. Vandringen foregår langs fyrretræshækken mod øst, skrå ind over marken og op på Byrhøj. Herfra kigger du ned i gravhøjen, hvor du kan nyde din mad i madpakkehuset og læse mere om områdets historie.

Læs mere om Stentinget og Byrhøj på de følgende sider.

En landskabelig tilgang til byudvikling