Lysets komme fejres i Hellevad og Ørum Kirker

Kyndelmissen fejres i året på forskelligvis i Hellevad og Ørum Kirker, med henholdsvis en lysmesse i og en vesper.

 

Hvad er kyndelmisse?

Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse Candelarum Missa. Candelarum betyder lys og missa betyder messe. I folkemunde kaldtes dagen førhen også for Kjørmes Knud, og fejres når halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, nemlig den 2. februar, den såkaldte midvinter.

Kjørmes-gilder, som nogen måske kender, er betegnelse for de fester, der tidligere blev holdt på landet for at markere midvinteren. I 1800-tallet var kyndelmissen en milepæl, hvor bonden gjorde forrådet op. Festerne var tit sammenskudsgilder med mad. En gammel dansk tradition foreskriver pandekager og øl til kyndelmisse.

 

En rytmisk lysmesse

Er man til levende stearinlys og kormusik sunget af unge piger, så kommer man ikke forgæves tirsdag den 30. januar i Hellevad Kirke kl. 19.00. Kirkens ungdoms- og kirkekor synger nemlig en lysmesse bestående af musik, som er knyttet til udvalgte læsninger fra Biblen om lysets komme til jorden. Musikken er hovedsaligt af Tore W. Aas fra Oslo Gospel Choir. Korene medvirker under ledelse af organist Lasse Christensen. Der vil være mulighed for selv at tænde et lys.

 

Tidebøn med middelalderkor

Hvis man aldrig har set en nonne i fuld ornat, eller hørt gregoriansk korsang sunget på latin, så har man alletiders chance i Ørum Kirke søndag den 4. februar kl. 16.00. Nonne- og munkekoret Voer Cantat medvirker ved søndagens kyndelmissegudstjeneste og synger en vesper som på katolsk tid. En vesper er den tidebøn, der i den katolske kirke traditionelt bedes dagligt ved solnedgang. Den består hovedsagelig af et antal salmer fra Salmernes Bog i Det Gamle Testamente, en kort læsning med korsvar og Marias lovsang.

 

Voer Cantat består af nonner og munke, og primært har sit virke på middelalderdagene i uge 29 på Voergaard Slot. Korets dirigent er Rikke Kursch, som til daglig er organist i Skagen Kirke. Koret er desuden på hjemmebane, da de igennem flere år har haft deres korprøver i Ørum Kirke.

 

I forbindelse med vesperen indsættes Sandra Fossdal Nielsen som sognepræst af provst Lise Lundgreen. Efterfølgende tages traditionen op med pandekager og øl, hvor alle er velkomne med i Ørum Kultur- og Forsamlingshus, og man kan få lejlighed til at hilse på præsten.