Kirkeskib i Hellevad Kirke

Hellevad Kirke har fået foræret ”Fregatten Jylland”

Hellevad Kirke i Klokkerholm har fået skænket et modelskib af Ejnar Christensen, Klokkerholm, som siden november 2016 har været medlem af menighedsrådet i Hellevad Sogn. Skibet er ”Fregatten Jylland”, som stadig findes i dag i Ebeltoft.

Ejnars interesse for modelskibsbyggeri startede i 2007 – efter Ejnars udsagn som en slags tidsfordriv. Arbejdet foregår derhjemme ved spisebordet, hvorfor skibsbyggeriet kun er aktuelt i vinterhalvåret, da der også skal være plads til andet i huset.

Det kræver megen tålmodighed, omhu og vilje at bygge modelskibe. Mange af delene har Ejnar selv lavet fra bunden, og hustruen Sanny har også været med i processen, blandt andet med sy-arbejde og hjælp med de små dele. Det har taget to vintre at bygge ”Fregatten Jylland”. Dels var det hans første skib, og det er et af de vanskeligste skibe at bygge.

Han har foruden fregatten også bygget skoleskibet ”Danmark” og regalskibet ”Vasa”, som sank på sin jomfrurejse i Stockholms havn i 1628. Og med tre modelskibe i huset var der ikke plads til at bygge flere, så de besluttede at spørge menighedsrådet, om de var interesseret i et skib til kirken.

Skibsbyggeriet har ført til flere udstillinger med hans modelskibe i banker og sparekasser. Også Ebeltoft Museum har været interesseret i at få en udstilling med ”Fregatten Jylland”.

Fregatten er med sine 71 meter verdens længste træskib. Skibet blev søsat 20. november 1860 og havde, som den eneste af de tre skruefregatter af den såkaldte Niels Juul klasse, en dampmaskine. Maskinen kunne præstere op til 15 knob og var flådens hurtigste skib på daværende tidspunkt.

Ejnar har i øvrigt et stort samler-gen: han samler både på frimærker, modelbiler og mønter. Han er endda næstformand i Aalborg Møntsamlerforening og ejer både mønter og medaljer af ”Fregatten Jylland”.